Chokbølgebehandling: ESWT

Denne effektive teknologi og terapiform har været kendt siden 80’erne. Kiropraktor Erling Pedersen-Bach begyndte at anvende ESWT i 2007 i klinisk sammenhæng. Det har været en fantastisk oplevelse lige siden, gennem rigtigt mange udfordrende tilfælde hos patienterne. Under Chokbølgebehandling beskrives de forskellige typer af tilfælde som behandles på Specialklinikken Rebild.

ESWT – som betyder: Extracorporeal Shock Wave Therapy. I daglig tale står ESW for chokbølger. Med denne teknologi kan man overføre en højenergisk akustisk bølge i et enkelt fokusområde, der ligger i en dybde på fra 15 mm til 100 mm fra hudens overflade. Der opstår tillige en residualbølge i dens efterdønninger, som går dybere, og samtidigt også spreder sig i et cirkulært lav- energifelt i kroppen. Man kan sammenligne det med de små bølger, der følger en primær bølge, efter man kaster en sten på en vandoverflade.

Bølgen øges i løbet af 5-10 nanosekunder til en maksimal tryk på mellem 20 og 100 megapascals (1 megapascal = 10 X det atmosfæriske tryk), hvorefter den aftager, og producerer for en kort stund et negativt tryk hvorefter dens bølge flades gradvist ud. Hele den primære bølge varer mindre en 10µ sekund, hvorimod residualbølgen kan vare adskillige sekunder, og totaleffekten i flere dage.

Den medicinske litteratur har beskrevet forskningen som ligger til grund for ESWT.

 

Chokbølgeudstyret på Specialklinikken

Chokbølgebehandling anvendes som støttebehandling for ledskader, muskelskader, seneskader, kredsløbsproblemer og mange andre tilstande, som er egnet til denne behandling. Selve teknologien er fra 80’erne og har udviklet sig enormt verden over siden. Teknologien og dens resultater blev fra starten, som man kunne vente, kritiseret og stigmatiseret fra konservativ lægelig side, men har gennem årene faldet på plads både på hospitaler og i klinikker verden over. Desværre er der i Danmark stadig en vis aversion imod ESWT, som ikke har bund i reelle bekymringer, for hverken patientsikkerhed eller dens evne til at kurere rigtigt mange helseproblemer, uden at den forårsager bivirkninger eller skade. Så gradvis vil ESWT helt sikkert bliver accepteret bredt, til gavn for patienterne.

Med mange års erfaring i brugen af ESWT, er denne godartede lyd behandling en integreret del af vores behandlingstilbud på klinikken. Også denne behandlingsform skal udføres med præcision i de vævs- strukturer som skal behandles. Når det gælder nakkeskader, behandles nakkens led og muskler meget nemt, og uden større ubehag for patienten med ESWT.

Chokbølger er enkeltstående lyd-udladninger, som kan dirigeres præcist i den dybde og intensitet som behandleren afgør, og som passer til de enkelte tilfælde.

Med den viden og erfaring med ESWT, som vi har omkring ESWT, har det været en opmuntrende at opleve, hvor stor helingseffekt behandlingen giver. Skønt det ikke altid er praktisk muligt, kan man behandle forskellige tilfælde hver eneste dag på samme patient, uden negative konsekvenser. Tværtimod er denne terapiform nok den mest godartede, der findes. Når behandleren er tilstrækkeligt vidende om, hvor og hvordan den bruges mest effektivt på kroppen, og har den nødvendige viden og erfaring, er der ikke noget at bekymre sig om for patienten. Vi henviser til undersøgelser og forskning på området i den underbyggende litteraturliste.

Chokbølgebehandlings applikator

Radial perkussionsterapi RPT

Radierende perkussion kaldes også fejlagtigt for radierende ”chokbølger”. De er hverken i fysisk forstand eller effekt en chokbølge. Teknologien overfører radierende bølge i form af slagenergi i de øverste hudlag, ned i en dybde af ca. 5cm,og mister herefter sin energi meget hurtigt, og uden af efterlade en residualbølge, som tilfældet er med en chokbølge.

En sammenligning mellem en fokuseret chokbølge og en radial perkussionsbølge.

Herunder ses et tværsnit af en perkussions hammer/behandlingshoved. Projektilen udsættes for trykluft, som entrer et rør hvor en metalkugle, sendes frem og tilbage i kammeret med en af behandleren bestemt kraft, og rammer applikatoren. Hermed sendes dens bevægeenergi videre gennem denne og ind i gennem huden. (Som det ses kalder tegneren det også for Radial shock wave, til trods for de fysiske forskelle på de to bølgeformer).

Tværsnit af en perkussions hammer/behandlings applikator

Radierende perkussion kan bruges til flere typer af behandlinger indenfor ortopædien og fysiurgien, herunder ledsmerter, muskelsmerter, senesmerter og fasciabehandling. Desuden er den vel egnet til behandling af knudrede ar, og under lymfedræning af benene.

På specialklinikken bruger vi perkussionsbehandling i samspil med Chokbølgebehandling for at opnå maksimal effekt nå begge teknologier er indikerede.

Chokbølgebehandling anvendes på Specialklinikken som støttebehandling for ledskader, muskelskader, seneskader, kredsløbsproblemer og mange andre tilstande, som er egnet til denne behandling.

Med denne teknologi kan man overføre en højenergisk akustisk bølge i et primært fokusområde af en vis størrelse, der ligger i en dybde på fra 15 mm til 100 mm fra hudens overflade.

Eksempler på tilstande, der behandles med Chokbølger:

 • Knæskader – meniskskader
 • Akillessene smerter
 • Plantar faciitis (smerter under fødderne)
 • Ryg-, nakke- og skulder smerter
 • Discusskader
 • Tennisalbue/golfalbue
 • Piskesmæld
 • Bækkenbundsproblemer
 • Arbejdsskader – lænd, ryg og nakke
 • Musearm
 • Idrætsskader
 • Smerter i muskulatur og arvæv efter eks. Brystoperation
 • Lymfødem (væskeophobninger) efter fjernelse af lymfekirtler
 • Lymfødem i arme, ben ryg eller mave
 • Arvæv som giver smerter eller nedsat bevægelighed
 • Arvæv efter hofte-, knæ- og skulderoperationer

Dokumentation

EXTRACORPOREAL SHOCK WAVE THERAPY: What? Why? Safety?
Scott McClure, DVM, PhD, Diplomate ACVS

Introduction to the Physics and Technology of Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT/CSWT)
STORZ MEDICAL AG, Kreuzlingen, Switzerland

Big or Small Focus – What is Behind?
O. Wess, Storz Medical AG Kreuzlingen

PubMed listed publications – Orthopaedics

Extracorporeal shock waves alone or combined with raloxifene promote bone formation and suppress resorption in ovariectomized rats.
Lama, A; Santoro, A; Corrado, B; Pirozzi, C; Paciello, O; Pagano, TB; Russo, S; Calignano, A; Mattace Raso, G; Meli, R.
PLoS One. 2017 Feb 3;12(2):e0171276.
PMID: 28158228 [PubMed – in process]

Extracorporeal Shock Wave Therapy Accelerates Regeneration After Acute Skeletal Muscle Injury.
Zissler, A; Steinbacher, P; Zimmermann, R; Pittner, S; Stoiber, W; Bathke, AC; Sänger, AM.
Am J Sports Med. 2017 Mar;45(3):676-684.
PMID: 27729321 [PubMed – in process]

Extracorporeal Shockwave Therapy Improves Functional Outcomes of Adhesive Capsulitis of the Shoulder in Patients With Diabetes.
Santoboni, F; Balducci, S; D’Errico, V; Haxhi, J; Vetrano, M; Piccinini, G; Ferretti, A; Pugliese, G; Vulpiani, MC.
Diabetes Care. 2017 Feb;40(2):e12-e13.
PMID: 27899492 [PubMed – in process]

Radial Soundwave for Sesamoidopathy in Athletes: A Pilot Study.
Saxena, A; Yun, A; Patel, R; Gerdesmeyer, L; Maffulli, N.
J Foot Ankle Surg. 2016 Nov – Dec;55(6):1333-1335. Epub 2016 Sep 8.
PMID: 27618711 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Radial extracorporeal shockwave therapy for the treatment of finger tenosynovitis (trigger digit).
Malliaropoulos, N; Jury, R; Pyne, D; Padhiar, N; Turner, J; Korakakis, V; Meke, M; Lohrer, H.
Open Access J Sports Med. 2016 Oct 31;7:143-151.
PMID: 27843364 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Repetitive shock wave therapy improves muscular microcirculation.
Kisch, T; Wuerfel, W; Forstmeier, V; Liodaki, E; Stang, FH; Knobloch, K; Mailaender, P; Kraemer, R.
J Surg Res. 2016 Apr;201(2):440-5.
PMID: 27020830 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Success and Recurrence Rate after Radial Extracorporeal Shock Wave Therapy for Plantar Fasciopathy: A Retrospective Study.
Malliaropoulos, N; Crate, G; Meke, M; Korakakis, V; Nauck, T; Lohrer, H; Padhiar, N.
Biomed Res Int. 2016;2016:9415827.
PMID: 27478843 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Two emerging technologies for Achilles tendinopathy and plantar fasciopathy.
Langer, PR.
Clin Podiatr Med Surg. 2015 Apr;32(2):183-93.
PMID: 25804709 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Extracorporeal shockwave therapy for avascular necrosis of femoral head.
Wang, CJ; Cheng, JH; Huang, CC; Yip, HK; Russo, S.
Int J Surg. 2015 Dec;24(Pt B):184-7.
PMID: 26188081 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Mechanical Stimulation (Pulsed Electromagnetic Fields “PEMF” and Extracorporeal Shock Wave Therapy “ESWT”) and Tendon Regeneration: A Possible Alternative.
Rosso, F; Bonasia, DE; Marmotti, A; Cottino, U; Rossi, R.
Front Aging Neurosci. 2015 Nov 9;7:211.
PMID: 26617513 [PubMed – in process]

Clinically relevant effectiveness of focused extracorporeal shock wave therapy in the treatment of chronic plantar fasciitis: a randomized, controlled multicenter study.
Gollwitzer, H; Saxena, A; DiDomenico, LA; Galli, L; Bouché, RT; Caminear, DS; Fullem, B; Vester, JC; Horn, C; Banke, IJ; Burgkart, R; Gerdesmeyer, L
J Bone Joint Surg Am, 2015 vol. 97(9) pp. 701-8
PMID: 25948515 [PubMed – in process]

Extracorporeal shock wave therapy vs cryoultrasound therapy in the treatment of chronic lateral epicondylitis. One year follow up study.
Vulpiani, MC; Nusca, SM; Vetrano, M; Ovidi, S; Baldini, R; Piermattei, C; Ferretti, A; Saraceni, VM.
Muscles Ligaments Tendons J. 2015 Oct 20;5(3):167-74.
PMID: 26605190 [PubMed – in process]

Mechano-transduction effect of shockwaves in the treatment of lumbar facet joint pain: comparative effectiveness evaluation of shockwave therapy, steroid injections and radiofrequency medial branch neurotomy.
Nedelka T, Nedelka J, Schlenker J, Hankins C, Mazanec R.
Neuro Endocrinol Lett. 2014;35(5):393-7.
PMID: 25275264 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Extracorporeal shock wave therapy for non-calcific supraspinatus tendinitis – 10-year follow-up of a randomized placebo-controlled trial.
Efe, T; Felgentreff, M; Heyse, TJ; Stein, T; Timmesfeld, N; Schmitt, J; Roessler, PP.
Biomed Tech (Berl). 2014 Oct;59(5):431-7.
PMID: 24728846 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Comparison between extracorporeal shockwave therapy, placebo ESWT and endoscopic plantar fasciotomy for the treatment of chronic plantar heel pain in the athlete.
Saxena, A; Fournier, M; Gerdesmeyer, L; Gollwitzer, H.
Muscles Ligaments Tendons J. 2013 Jan 21;2(4):312-6.
PMID: 23738317 [PubMed – in process]

Vibration and pressure wave therapy for calf strains: a proposed treatment.
Saxena, A; St Louis, M; Fournier, M.
Muscles Ligaments Tendons J. 2013 Jul 9;3(2):60-2.
PMID: 23888287

Short-term outcomes of extracorporeal shock wave therapy for the treatment of chronic non-calcific tendinopathy of the supraspinatus: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial.
Galasso, O; Amelio, E; Riccelli, DA; Gasparini, G.
BMC Musculoskelet Disord. 2012 Jun 6;13:86.
PMID: 22672772 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Extracorporeal shock-wave therapy for supraspinatus calcifying tendinitis: a randomized clinical trial comparing two different energy levels.
Ioppolo, F; Tattoli, M; Di Sante, L; Attanasi, C; Venditto, T; Servidio, M; Cacchio, A; Santilli, V.
Phys Ther. 2012 Nov;92(11):1376-85.
PMID: 22745199 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Shockwave treatment for medial tibial stress syndrome in athletes; a prospective controlled study
Moen MH, Rayer S, Schipper M, Schmikli S, Weir A, Tol JL, Backx FJ.
Br J Sports Med. 2012 Mar; 46(4): 253-7. Epub 2011 Mar 9.
PMID: 21393260 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Raman study of the shockwave effect on collagens.
Cárcamo, JJ; Aliaga, AE; Clavijo, RE; Brañes, MR; Campos-Vallette, MM.
Spectrochim Acta A Mol Biomol Spectrosc. 2012 Feb;86:360-5.
PMID: 22079890 [Indexed for MEDLINE]

Trigger points – Diagnosis and treatment concepts with special reference to extracorporeal shockwaves (Article in German)
Gleitz M, Hornig K.
Orthopade. 2012 Feb; 41(2): 113-25. German.
PMID: 22349369 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Ultrasonographic evaluation of low energy extracorporeal pulse activated therapy (EPAT) for chronic plantar fasciitis
Gordon R, Wong C, Crawford EJ.
Foot Ankle Int. 2012 Mar; 33(3): 202-7.
PMID: 22734281 [PubMed – in process]

High-energy focussed extracorporeal shockwave therapy reduces pain in plantar fibromatosis (Ledderhose’s disease)
Knobloch K, Vogt PM.
BMC Res Notes. 2012 Oct 2; 5(1): 2101791285670485.
PMID: 23031080 [PubMed – as supplied by publisher]

Extracorporeal shock wave therapy improves the walking ability of patients with peripheral artery disease and intermittent claudication
Serizawa F, Ito K, Kawamura K, Tsuchida K, Hamada Y, Zukeran T, Shimizu T, Akamatsu D, Hashimoto M, Goto H, Watanabe T, Sato A, Shimokawa H, Satomi S.
Circ J. 2012 May 25; 76(6): 1486-93. Epub 2012 Mar 3.
PMID: 22447002 [PubMed – in process]

Extra-corporeal pulsed-activated therapy (“EPAT” sound wave) for Achilles tendinopathy: a prospective study
Saxena A, Ramdath S Jr, O’Halloran P, Gerdesmeyer L, Gollwitzer H.
J Foot Ankle Surg. 2011 May-Jun; 50(3): 315-9. Epub 2011 Mar 15.
PMID: 21406328 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Calcific tendinitis of the shoulder (Article in German)
Diehl P, Gerdesmeyer L, Gollwitzer H, Sauer W, Tischer T.
Orthopade. 2011 Aug; 40(8): 733-46.
PMID: 21814884 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Extracorporeal shock wave therapy in pillar pain after carpal tunnel release: a preliminary study
Romeo P, d’Agostino MC, Lazzerini A, Sansone VC.
Ultrasound Med Biol. 2011 Oct; 37(10): 1603-8. Epub 2011 Aug 19.
PMID: 21856074 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Comparison of radial versus focused extracorporeal shock waves in plantar fasciitis using functional measures
Lohrer H, Nauck T, Dorn-Lange NV, Schöll J, Vester JC.
Foot Ankle Int. 2010 Jan; 31(1): 1-9.
PMID: 20067715 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Extracorporeal shockwaves versus surgery in the treatment of pseudoarthrosis of the carpal scaphoid
Notarnicola A, Moretti L, Tafuri S, Gigliotti S, Russo S, Musci L, Moretti B.
Ultrasound Med Biol. 2010 Aug; 36(8): 1306-13.
PMID: 20691920 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Shock waves in the treatment of stress fractures
Moretti B, Notarnicola A, Garofalo R, Moretti L, Patella S, Marlinghaus E, Patella V.
Ultrasound Med Biol. 2009 Jun; 35(6): 1042-9. Epub 2009 Feb 25.
PMID: 19243882 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Extracorporeal shock-wave therapy compared with surgery for hypertrophic long-bone nonunions
Cacchio A, Giordano L, Colafarina O, Rompe JD, Tavernese E, Ioppolo F, Flamini S, Spacca G, Santilli V.
J Bone Joint Surg Am. 2009 Nov; 91(11): 2589-97.
PMID: 19884432 [PubMed – indexed for MEDLINE]

A neural model for chronic pain and pain relief by extracorporeal shock wave treatment
Wess OJ.
Urol Res. 2008 Dec; 36(6): 327-34. Epub 2008 Oct 7.
PMID: 18839163 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Repetitive shock wave therapy for lateral elbow tendinopathy (tennis elbow): a systematic and qualitative analysis
Rompe JD, Maffulli N.
Br Med Bull. 2007; 83: 355-78. Epub 2007 Jul 11.
PMID: 17626054 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Extracorporeal shock wave therapy for chronic painful heel syndrome: a prospective, double blind, randomized trial assessing the efficacy of a new electromagnetic shock wave device
Gollwitzer H, Diehl P, von Korff A, Rahlfs VW, Gerdesmeyer L.
J Foot Ankle Surg. 2007 Sep-Oct; 46(5): 348-57.
PMID: 17761319 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Extracorporeal shock wave therapy in the treatment of chronic tendinopathies
Sems A, Dimeff R, Iannotti JP.
J Am Acad Orthop Surg. 2006 Apr; 14(4): 195-204.
PMID: 16585361 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Extracorporeal shock wave therapy without local anesthesia for chronic lateral epicondylitis
Pettrone FA, McCall BR.
J Bone Joint Surg Am. 2005 Jun; 87(6): 1297-304.
PMID: 15930540 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Shock wave therapy for chronic Achilles tendon pain: a randomized placebo-controlled trial
Costa ML, Shepstone L, Donell ST, Thomas TL.
Clin Orthop Relat Res. 2005 Nov; 440: 199-204.
PMID: 16239807 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Plantar Fasciitis
Saxena A, Fullem B.
Am J Sports Med. 2004 Apr-May; 32(3): 662-5
PMID: 15090382 [PubMed – indexed for MEDLINE]

[3D-navigated high energy shockwave therapy and axis correction after failed distraction treatment of congenital tibial pseudarthrosis. Article in German]
Schatz, KD; Nehrer, S; Dorotka, R; Kotz, R.
Orthopade. 2002 Jul;31(7):663-6.
PMID: 12219665 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Effects of shock waves on the microcirculation in critical limb ischemia(CLI) (8-week study)
De Sanctis MT, Belcaro G, Nicolaides AN, Cesarone MR, Incandela L, Marlinghaus E, Griffin M, Capodanno S, Ciccarelli R.
Angiology. 2000 Aug; 51(8 Pt 2): S69-78.
PMID: 10959513 [PubMed – indexed for MEDLINE]