Whiplash

Whiplash / Nakketraumer

Billede fra Wikipedia

Er virkelighed – er farlig – koster utrolige smerter – ødelægger livskvalitet, arbejdsevne og familier, OG koster samfundet milliarder.

Whiplash er en DYNAMISK opstået skade – som kun kan diagnosticeres DYNAMISK og som KUN kan behandles DYNAMISK.

Whiplash sker ved en hyper fleksion-ekstension skade af nakken forårsaget af ydre kræfter, der rammer nakkens hvirvler. Typisk kan det ske ved, at det køretøj man sidder i, rammes af et andet køretøj – oftest bagfra, men man kan rammes fra alle andre vinkler også. De fleste skader kan rettes og man kan komme tilbage til sit normale liv som det var før uheldet. Desværre er patientens vej til denne helbredelse oftest lang og meget besværlig.

Man må huske på, at de Whiplash patienter, næsten altid har en lang forhistorie om fejlslagne behandlinger, og oplevelsen af, at leve i et smertehelvede lige siden ulykken, som kan være mange år for nogles vedkommende. De har ofte gennemgået en mistænkeliggørelse af deres tilstand af både familie, venner og specielt det offentlige system, som skulle hjælpe dem. Vi ser slagne og nedbrudte mennesker komme hertil som ser os som deres sidste håb. Det er rørende og hjerteskærende, og det er vores mission altid at gøre alt, hvad vi kan, for at ændre deres liv til det bedre.

Whiplash ulykker forårsager sprængninger og forstrækninger af ligamenter, kan komprimere knoglerne og ødelægge bruskskiverne i nakken. De kræfter, der påvirker nakkens hvirvelsøjle som forårsages af Whiplash uheld eller ved et fald, slag, skub, osv. kan være meget kraftige eller endog ikke så kraftige. Det der er afgørende for skadernes omfang er overraskelsesmomentet i selve ulykkesøjeblikket. Når man ikke er forberedt på det, kan f.eks. et barn skubbe et andet barn i kådhed i ryggen og pådrage barnet en Whiplash skade. Et sådant barn, kan i værste fald opleve mange helseproblemer, som man ikke tænker over kunne stamme fra det Whiplash eller nakketraume, som barnet fik under leg. Vi ser mange patienter, som har fået adskillige kraftige Whiplash skader, over flere år, og skaderne er bygget oven på hinanden. Det betyder ikke, at de senere skader er forårsaget af tidligere skader, som nogle forsikringsselskaber gerne vil bruge, som grund til ikke at ville betale erstatning. Man kan skade sin nakke mange gange i løbet af livet, og hver gang, er der tale om en ny skade, der kan give sine egne nye komplikationer.

Traditionelt er et Whiplash det smæld, man får i nakken, efter at være blevet torpederet bagfra af et køretøj. Man kan som sagt rammes fra andre vinkler, og stadig få et Whiplash. Alle vinkler er skadelige, men skrå vinkler eller lige fra siden forårsager de værste skader – endog dødsfald. Man kan som skrevet også få et Whiplash, ved at blive skubbet uventet i ryggen, eller ved et fald eller andre uheld, hvor nakkens hvirvler vrides, ud over deres normale bevægegrænser. Andre årsager er hårde kontaktsportsskader (hvor boksning i forskellige nye former måske er den mest markante), at snuble på cykel, eller at falde ned af en trappe eller fra en stige i hjemmet eller på arbejdet, er alle hyppige årsager til alvorlige nakkeskader.

Graden af de nakkeskader man får ved et hyper-fleksion – ekstension uheld, kan variere meget, og ligeledes kan de skader og følgesymptomer, man får. Selv et mindre tilfælde, kan i værste fald forårsage alvorligere problemer, end man kan forudsige. Skadens omfang beror på faktorer som: indfaldsvinkel, kraft og overraskelsesmoment.

Den absolut farligste vinkel at blive ramt fra, er direkte fra siden, hvor man i værste fald, risikerer at brække nakken med øjeblikkelig død til følge.

Undersøgelse og diagnose af dynamiske nakke- og rygskader:

Det er vigtigt, at blive undersøgt med dynamisk røntgen (DMX) hurtigst muligt, efter et uheld. Som forholdene er netop nu, vil DMX optagelser ikke kunne optages i Danmark. Smertestillende, massage og samtaler, kan ikke rette en nakke. Man skal vide, hvad der gik galt, og hvilke dele af ens ryg og nakke, der ikke længere fungerer normalt, så man præcist ved hvor smerterne kommer fra. Første del af undersøgelsen, består i observation af frivillig bevægelse af nakke og ryg, som patienten fører til bevægelsernes ydergrænser i alle retninger, men indenfor smertegrænserne. Man ser på holdningen af personen, på hvordan bevægelser giver smerter forskellige stillinger, således hvilke kropsdele, der er påvirket motorisk og sensorisk. Man evaluerer derved hvilke neurologiske forhold, der er i spil.

DMX – fluoroskopisk undersøgelse af nakkens dynamik:

Den ultimative funktions/bevægefunktion, kan kun ses ved fluoroskopisk røntgenoptagelser (DMX). Ved denne undersøgelse, kan man evaluere bevægelse af hver hvirvel i nakken, og man kan ligeledes se nakkens bevægemønster i helhed. Denne undersøgelse er så vigtig, at man med sikkerhed kan sige, at uden DMX vil man ikke kunne se de detaljer, som ultimativt vil føre til en forsvarlig diagnose og behandling. Jo før man får sine bevægestrukturer undersøgt og klarlagt, des bedre for prognosen.

Phililps Veradius Unnity fluoroskopisk DMX-apparat som bruges på Specialklinikken

DMX har været brugt i USA i mange år, hvor den mest kendte er Dr. John Postlethwaite, DC; Tampa Florida, som producerede de første mindre apparater til brug i kiropraktorklinikker. DMX bruges også af advokater, som anser at teknologien kan give den centrale dokumentation for patienters fysiske tilstand i amerikansk retsvæsen, til bevis for dynamiske Whiplash skader overfor forsikringsselskaber. Neurokirurg Dr. Joel Franck bruger DMX som diagnostisk baggrund for nakkekirurgi. Desuden er værdien af DMX blevet detaljeret beskrevet af Dr. Mike Winberry, D.C. som underviser i evidensbaseret DMX fortolkning på kurser i staten Arizona, USA for læger, kiropraktorer og advokater.

DMX giver patienterne nyt håb, om endelig at få en forklaring på hvad, der er galt, når de får lov til at se, hvordan deres nakkehvirvler bevæger sig forkert, efter endt DMX eksamination. En grundig forklaring bliver givet af hvad, man ser på filmene, som giver et sandhedsbillede af deres tilstand, som de kan forstå. Det er ofte et meget bevæget øjeblik for patienterne og deres familie, at se deres egne nakkehvirvler i bevægelse eller mangel på samme – for første gang! For første gang dæmrer en forståelse for øjnene af dem, af hvad deres tilstand i virkeligheden er, og hvad der er sket strukturmæssigt i deres nakker, da ulykken skete. Jo længere der er gået siden ulykken, des værre er de i reglen blevet. Forståelse er vigtig, og at vise empati overfor dem, er elementært humant. Empati og forståelse for deres situation, forbliver grundstenen til hvordan patienten, og vi kommunikerer før og under behandlingsforløbet, for at højne forståelsen. Uden hjerte ingen sjæl – uden sjæl blokeres det, man som behandler, skal være for patienterne.

Phililps Veradius Unnity fluoroskopisk DMX-apparat

Statiske røntgen optagelser i lignende serier, og specielt bestråling ved CT scanninger, overstiger langt den bestråling, som DMX vil give. Det er vigtigt at sikre, at målet for brugen af røntgenoptagelser opnås: nemlig at vi dermed opnår en behandlingsmæssig og brugbar diagnose. Vores motto er: UDEN DYNAMISK DIAGNOSE – INGEN DYNAMISK BEHANDLING af en DYNAMISK skade derfor INGEN HELING AF SKADERNE. DMX hører hjemme i det behandlermiljø, som forstår nakkens dynamik, og som tilgodese og udføre dynamiske behandlinger.

Information om røntgenstråling

Røntgenundersøgelse Svarer til naturlig baggrundsstråler Livstidsrisiko for kræft ifølge nuværende viden Middelværdi (mSv)
Hænder, arme, fødder, ben og lunger Få dage Negligerbar < end 0.1
Skulder, hals kranie, bihuler Få uger Minimal 0.1 – 0.3
Rygsøjle, hofter, bækkenparti Få måneder Meget lille 0.3 – 2.5

For yderligere information, henvises til www.sundhed.dk

 

Formålet med en røntgenoptagelse i lighed med alle andre prøver og undersøgelser, man foretager, forud for en behandling som er, at finde ud af hvorfor, og præcis hvor symptomerne kommer fra, for derefter at kunne foretage den bedst mulige behandling af patienten. Det er ofte svært på et statisk billede.

Hvorfor bruges statisk røntgenoptagelse, som standard på hospitaler og i visse kiropraktorklinikker, i stedet for DMX, skønt det er velkendt, at statiske optagelser ikke kan give dynamiske oplysninger? Man kan se så uendeligt meget mere på en DMX optagelse end på en statisk optagelse, hvor man let kan overse vigtige dynamiske problemer. Som eksempel kan en patients nakken umiddelbar se ”normal” ud på et statisk billede, hvor samme nakke kan vise alvorlige skader under en DMX optagelse. Til ordentlig kiropraktisk arbejde, er en DMX undersøgelse det eneste forsvarlige at have til rådighed, og specielt til nakkeundersøgelser. Alt andet vil være mangelfuldt og uansvarligt overfor patienterne.

Udover at lokalisere knogleskader, undersøger man med DMX nakkens hvirvlers bevægemønster en for en. Hver hvirvel studeres, hver bruskskive ses efter for densitet og plasticitet, hvert tegn på ligament og knogleskade analyseres. Er der mistanker, sammenholdes disse med MRI og CT scanninger. Først at se nakkens hvirvler i bevægelse, er den bedste forløber for en god MRI ellet CT scanning, som i sagens natur er statiske optagelser. Desuden er DMX af uvurderlig betydning for præcis dynamisk behandling. Man skal netop være præcis i sin udførelse af en manuel behandling, hvor intet kan eller må overlades til tilfældigheder.  Man skal ikke være særlig observant eller klog, for at forstå værdien af dette grundlæggende, sunde princip.

For at sættet det i dagligdags perspektiv, så var det jo sådan, at man i sidste århundrede, kun kunne tage statiske fotografier af personer, men de måtte stå stille. Man stillede sig stift op, foran det primitive kamera for at blive foreviget. I 1890’erne kom så billeder i bevægelse, som man kaldte for ”moving pictures”. En helt fantastisk opfindelse. At tænke sig, at man fra et statisk domæne nu kunne se, hvordan personen eller ting bevægede sig, skønt det kunne se lidt hakket ud. For nogle var det magi, at man kunne se en persons livagtige detaljer i bevægelse. Det var en helt utroligt og virkelighedsfjern opfindelse, som ville fortsætte sin teknologiske udvikling over talefilm optaget på celluloid film, til den digitale verden, med mange flere muligheder, som vi oplever i dag.

Sammenligner man denne æra med vor tids DMX, er der ligheder. Tidlige fluoroskoper var som datidens ”moving pictures”. Digitale fluoroskoper, som vi bruger i dag, har bevæget sig ind i den højteknologiske verden, hvor skarpe billeder, sikkerhed og minimal bestråling er i fokus. Det har givet os nye og hidtil uanede muligheder, for at se strukturer i bevægelse. Det er fremtiden.

Man kan nu med al tydelighed observere, hvordan enkelthederne i bevægelserne af hver hvirvel, påvirker hinanden og påvirker helheden. Vi kan analysere effekten af bevægelse på ligamenter, sener, muskler og knoglevæv i real time. Vi er klar til at tage den medicinske verden med på denne rejse, så alle en dag, vil kunne få gavn af denne fantastiske opfindelse. Men det kræver at den medicinske verden omfavner vigtigheden af bevægelse og mangel på samme. En nakkeskadet person har krav på straks, at få lov til at se, hvor skaden er i nakken, så man STRAKS kan få den rette hjælp. Når den dag kommer, vil megen smerte og megen elendighed, med tab af liv og levned, være slut. Det vil blive en lykkens dag, for så uendeligt mange mennesker, som fortjener det, for ikke at tale om samfundsbesparelser i milliardklassen.

Hvorfor, kan man med rette spørge, når teknologien findes, er man ikke indenfor den lægelige verden klar til at tage springet til tiden, hvor Spillefilmen blev opdaget? Chaplin og Gø og Gokke var store succeser i mange år, før man kunne lave lyd på spillefilmene. DMX har ikke brug for lyd, men kan som ”stumfilm”, bruges til at redde liv med. Hvem ved, hvad fremtiden bringer på dette felt? Måske vil lyd blive sammensmeltet med DMX til 3D diagnostik i fremtiden. Tiden har været inde længe, til at tage det første skridt for den medicinske verden, men den tøver. DMX er kommet for at blive. Men for at det skal lykkes, kræves det, at man bredt samles om opgaven og ikke bekæmper fremtidens visioner og muligheder i fortidens tegn. I Europa tog Specialklinikken Rebild teten, og var klar til at dele erfaring og viden med andre, som var villig til at lære og lytte. Den lægelige uddannelse vil skulle forbedres til at inkludere bevægeanatomiske studier, så også læger kan forstå grundlaget for ryggens hvirvler i bevægelse, og hvilken neurologisk påvirkning, det har for legemets sundhed.

Patienterne fortæller, at de oftest end ikke bliver statisk røntgenfotograferet eller MR scannet på skadestuen, efter et uheld eller ulykke, før de bliver sendt hjem. Besøget hos huslægen efter uheldet, giver normalt ikke nogen forklaring eller forslag til behandling, hvorefter patienten, derfra bevæger sig ud i denne snørklede behandlerverden hvor alkens terapier falbydes. Det er alarmerende, at man tager så let på noget, som fører til milliardtab for skatteborgerne, og utrolige lidelser for de ramte, som oftest ender uarbejdsdygtige resten af deres liv.

Standard MRI scanner

MRI scanning

MRI scanning er en fantastisk 80’er opfindelse. Ligesom røntgenundersøgelser, er der ikke nogen tvivl om den diagnostiske værdi af MRI scanninger. Modsat røntgen og CT scanninger bruger MRI magnetisk resonans som energikilde, hvilket adskiller sig markant fra røntgen. MRI er godt til statiske analyser af vævet, og man kan se detaljer, som er umuligt med røntgen. MEN den er til gengæld håbløs til dynamisk diagnose. Det ligger i sagens natur, da optagelserne foretages statisk, liggende i det magnetiske rør, som mange i øvrigt får klaustrofobi af at ligge i.

Også indenfor MRI sker der udvikling. Den nyeste opfindelse er Upright MRI scanning, som giver den fordel, at man kan sidde frit oprejst i en åben maskine. Rygsøjlen påvirkes her af tyngdekraften, og derfor kan man se dens påvirkning af ryggen, og derved se problemer, som man ikke kunne se liggende. Det gælder også for hjernen, hvor man med en Upright f.eks. nu kan se hjernevæskens flow fra hjernen ned i rygmarvskanalen. MRI viser lidt BEVÆGELSE!!  Det er fantastisk. Mere produktudvikling er nødvendigt for at få denne spændende mulighed i fokus. Endnu et gode for Whiplash patienter, som vi håber, vil blive almindeligt brugt indenfor den nærmeste fremtid.

Man kan med Upright MRI, se et meget anderledes strukturforhold i ryggen, i stående eller siddende stilling imod liggende. Man kan f.eks. se cerebellar tonsils extendere ned igennem rygmarvens hul i kraniet, når der er skade på den nedre del af hjernes beskyttende hinde. Det geniale med Upright er også, at man kan sidde med nakken eller kroppen i forskellige stillinger i apparatet, så optagelserne kan verificere de skader, som vi har fundet via DMX optagelser. Således kan den diagnostiske procedure gøres endnu mere sikker og præcis, hvis en DMX undersøgelse ligger FORUD for en Upright MRI scanning. Hvorfor? Fordi DMX reflekterer problemerne med bevægelighed, som kan relateres til patientens symptomer. Ved således at kunne sammenholde faktuelle forhold under DYNAMISK bevægelse, med præcise STATISKE Upright MRI optagelser i de stillinger, som DMX indikerede som problemer, vil de to teknologier kunne gå hånd i hånd, for at få den bedst mulige udredning. Specialklinikken Rebild henviser til Professor og radiolog Francis Smith M.D. hos Medserena Upright imaging i London for denne service. Professor Smith er meget imponeret af DMX optagelserne lavet på Specialklinikken Rebild , og mener, at det er fremtidens teknologi, som sammen med Upright MRI, vil få stor betydning også i Europa.

Upright MRI scanner

Forståelse af alvorlige skader af nakken som resultat af en Whiplash

Det er med bekymring, når man som behandler ser en DMX film af Atlas (C1), hvor hvirvlen i lateral flexion af nakken nærmest ”falder af sit fundament”, i forhold til Axis (C2) artikulære flader.

Dette fænomen kaldes en cervikal ustabilitet, som kan være meget alvorlig. Det kan forårsage mange smertesymptomer i nakken og problemer i hjernen, da blod kan hindres fri gennemstrømning til hjernes nedre dele, på grund af skredet. Men værst af alt, kan patienten meget let ved endnu et hyper-flexsion-extensionsuheld, forårsage så alvorlig skade, at førlighed og selve livet er på spil. Denne skade kaldes Atlas listese. Patienterne,  hvor listese er blevet diagnostiseret, har næsten altid efter en almindelig statisk røntgenoptagelse på skadestue eller hospital fået diagnosen: Nakken er perfekt – du fejler ikke noget. DMX optagelser har gennem tiden fundet så mange problemer i skadede nakker, som man ikke kunne se under det ordinære hospitalssystems undersøgelse, at man kun kan bekymres for patienterne.

Et Whiplash kan forårsage at Altas og Axis ligamenterne – Accessory og Alar bliver meget forstrakte eller ødelagte, under den hyper fleksion – ekstension, som uheldet forårsagede, hvilket er grundelementet til en cervikal ustabilitet. Dette er en tilstand, som vi ser meget hyppigt på vore patienter, og som i alle de tilfælde vi har set, er blevet fejldiagnosticeret, fordi man ikke har kunne se skaden på deres statiske røntgenbilleder. Hvis ikke det er muligt for Specialklinikkens specialister gennem konservativ behandling, at stabilisere nakkens øverste led, er en kirurgisk fixering af Atlas – Axis en løsning.

En anden og måske endnu værre konsekvens af Whiplash skade, er når Atlas transverse ligament sprænges, som vi heldigvis ikke ser så ofte. Det er ekstremt farligt, for her vil Atlas og kraniet være så ustabilt ankret til Axis, at det straks skal opereres. Atlas og Axis hvirvlerne bør i begge disse typer tilfælde strake fixeres, ved at bliver skruet sammen. Desværre er det ikke lykkedes for vore patienter, at få lateral listese operation udført her i Danmark, skønt vi har henvist patienter til operationen. Det er et alvorligt behandlingsmæssigt problem, som skal løses. Disse operationer er blevet udført sikkert i mange år af: Neurokirurg Dr. Joel Franck, Tampa, Florida, USA. Jeg henviser for mere information om denne operation til hans hjemmesider: http://drjoelfranck.com/joel-franck-md/ og http://drjoelfranck.com/neck-surgery/ Han anses for at være en af de bedste i verden til disse operationer.

Det er langt at rejse og dyrt at få lavet i USA, men hvis det er den eneste måde, man kan få sit liv tilbage, er det pengene værd.

Specialklinikken Rebild
City Centret 27- 29
9530 Støvring

Dokumentation

Whiplash explained
Micheline Clawson